Svarteborg
Låg det en handelsplats i Svarteborg?
Historiana möter våren med en metalldetektorundersökning i Svarteborg som ligger i Munkedals kommun. Tillståndet från länsstyrelsen är klart!
Projektet, som är en arkeologisk forskningsundersökning, leds av Göteborgs stadsmuseum i samarbete med Föreningen Historiana och Sveriges Metallsökarförening. Projekt- och fältarbetsledare är arkeologerna Ulf Ragnesten och Martin Rundkvist. Projektet utgår ifrån arkeolog Kristina Bengtssons forskning. Svarteborgs Hembygdsförening är en viktig partner i detta projekt.
Svarteborgs kyrka var en fylkeskyrka och därmed en av de tidigaste kyrkorna i dåvarande Norge. Det innebar att den var huvudkyrka för norra Bohuslän. Kyrkan låg dessutom vid en viktig, numera delvis torrlagd transportled, genom inlandet.
Under järnåldern var havsnivån tio meter högre än idag och det va då en förlängning av Färlevfjorden som gick över hela Dingleslätten, via en flod till sjön Aspen och via nästa flod till Bullaresjöarna och vidare upp i Idefjorden. Den så kallade Inre leden.
Svarteborg hade därmed ett mycket strategiskt läge. Man kunde helt behärska denna inre vattenled som måste varit oerhört viktig under stora delar av järnåldern och förmodligen in i tidig medeltid.
Vid sydspetsen av sjön Aspen hittar vi ortnamnet Köpestad som kan hänföras till att det legat en handelsplats där. Förhoppningen är att via metalldetektering kunna lokalisera denna handelsplatsen. Målet är att i åkermarken hitta en koncentration av fynd som kan bestå hacksilver, viktlod, sländtrissor och eventuella halvfabrikat i kopparlegering.
Att Svarteborg haft en maktposition bekräftas av ett antal fina fynd som gjorts i området. Till exempel en guldmedaljong som är ett försök att efterapa ett romerskt kejsarmynt. Medaljongen är tillverkad i regionen någon gång under romersk järnålder. Den hittades tillsammans med en gravurna i en gravhög någonstans på Svarteborgs ägor under 1800-talet.
På Bohusläns museum finns en spännande staty som kommer från Svarteborgs kyrka. Den sägs föreställa kung Rane eller St. Olof.
Göteborgs stadsmuseum som leder detta forskningsprojekt är mycket intresserat av de viktiga köpingarnas/handelsplatsernas läge, kontaktvägar och utveckling.