Ulf Ragnesten
Projektledande Arkeolog

Ulf Ragnesten är arkeolog till yrket. Har arbetat med arkeologiska exploateringsundersökningar på Riksantikvarieämbetet och sedan 1991 på Göteborgs stadsmuseum. Skrev 1996 licentiatuppsats med titeln ”Bruk av järn i västsvensk förhistoria”. Disputerade 2007 på doktorsavhandlingen ”Individ och kollektiv i förromersk järnålder”. Har skrivit om brons- och järnåldersmaterial i vetenskapliga artiklar.
Ulf har varit ledare för många arkeologiska utredningar, förundersökningar och slutundersökningar. Han har också utfört vetenskapliga projekt såsom gravfälts- och boplatsundersökningar med vetenskaplig inriktning. Det har varit i Östra Änghagen (2010) och Skändla (2012-2016) i Göteborg. Ulf deltog även i Göteborgs universitets undersökningar i Ytterby och drev senare (2018) projektet vidare i Stadsmuseets regi.


Martin Rundkvist
Genomförande Arkeolog & Rapportering

Dr. Martin Rundkvist har arbetat som arkeolog sedan 1992. Han är nu forskningslektor vid universitetet i polska Łódź och därtill deltidsanställd vid Örebro Länsmuseum. Martin har lett arkeologiska undersökningar sedan 1997, framför allt många i Östergötland men även ett par i Bohuslän. Han är känd i yrket för att han skriver så mycket, för att han är en orädd debattör och för att han ofta och gärna samarbetar med metallsökaramatörer och hembygdsfolk. Martin är en glad och trevlig prick som både vet vad han gör och är bra att samarbeta med.


Kristina Bengtsson
Arkeolog & Forskningsansvarig

Jag är fil.lic. i arkeologi och avslutar snart min doktorsavhandling om det vikingatida Kungahälla. Där har jag bedrivit undersökningar sedan år 2000 och bl.a. funnit en 500m2 stor hallbyggnad, en av de största i Norden. Utöver Kungahälla har jag ett brinnande intresse för Bohusläns historia och förhistoria och framför allt av förhistoriska handelsplatser. Vid det vikingatida Kungahälla har vi funnit en vendel/vikingatida handelsplats, hittills den enda i Bohuslän. Jag är även initiativtagare till projektet om Greby handelsplats från romersk järnålder, 300-tal e.Kr., och kanske den äldsta i Skandinavien. Jag är övertygad om att det har funnits ett antal förhistoriska handelsplatser längs Bohuskusten, och Köpestad i Svarteborgs socken och vid ”den inre leden” kan mycket väl vara en av dem.