Projektplan för arkeologiska fältarbeten i Alvhem

 

Mål

Arkeologer från Lödöse museum ledde en mindre utgrävning på åsen 2008 med frivillig arbetskraft. Då hittade man rester av små byggnader och enkla senmedeltida småföremål som tyder på att schaktet träffat kungsgårdens uthus. Huvudbyggnaden, kapellet och kyrkogården stötte man inte på. Dem vill vi leta efter nu.

Metod

Terrängen lämpar sig inte för geofysik: Här behöver vi i första steget gräva och sålla ett stort antal provrutor. Fynd av keramik, glas och mynt kan datera aktiviteterna på åsen och säga något om statusnivån genom sin kvalitet. Mynt och människoben kan avslöja var kapellet stod och datera dess bruk. I andra steget kan vi sedan expandera de mest givande provrutorna för att studera byggnadernas planlösningar och fördelningen av småföremål inom dem.

Tidsplan

Första steget: Tre dagar i fält med max 21 frivilliga per dag, sedan 5 dagars rapporttid för projektledaren. Den begränsande faktorn vid provgropsgrävning är antalet såll.
Andra steget: Längden och ytomfattningen på fältarbetet får styras av första stegets resultat och tillgången på frivillig arbetskraft.