Anna är fil. dr. i arkeologi och har arbetat med olika forskningsprojekt sedan 2000. Idag är hon, tillsammans med kollegan Annelie Nitenberg, verksamhetsledare på Västsvensk arkeologi och ansvarig för såväl forskning som konsultuppdrag. Hennes tidigare forskningsprojekt har framför allt handlat om yngre järnålder och tidig medeltid, med undersökningar av allt från vendel- och vikingatida boplatslämningar och gravar till medeltida stadslager, kyrkplatser och exklusiva gravmonument från 1200-talet.

Drivkraften har alltid varit en vilja att förstå människan bakom tingen och lämningarna i landskapet. Och relationen mellan människan och de fysiska saker hon omger sig med.

Genom en inventering och dokumentation av liljestenar och stavkorshällar kom intresset att riktas mot medeltida gravmonument och kristen begravningspraktik i framför allt Vänerlandskapet.

Anna Nyqvist Thorsson
Projektledande Arkeolog

I synnerhet har hon intresserat sig för gravmonumentens sociala aspekter, hur de blev en del av en monumentalisering av landskapet under medeltiden och hur de fungerade i sociopolitiska strategier. Detta blev också ämnet för hennes avhandling som färdigställdes 2021.