Projektet genomförs i samarbete mellan Västergötlands Museum, Västsvensk Arkeologi, Föreningen Historiana, Sveriges Metallsökarförening, Husaby Hembygdsförening och Götene Kommun. Projektledande arkeolog är Anna Nyqvist Thorsson på Västsvensk Arkeologi.
Projektplan
Mål
Genom Husabyprojektet vill vi söka efter och ta till vara de bortglömda spåren efter människors närvaro och handlingar i landskapet. Vi vill ta reda på mer om platsens skiftande funktion och gestaltning under olika tidsperioder.
Genom resultaten kommer förhoppningsvis en annan sida av Husabys historia kunna berättas, en historia som inte enbart är präglad av närvaron av politiska och religiösa makthavare.
Tidplan
Efter en inledande metalldetektorsökning fortsätter arbetet i Husaby med en undersökning av det södra gravmonumentet framför västtornet. Utgrävningen under monumentets lockhäll kommer att genomföras under september 2023.
Nästa arbetsmoment blir en planerad georadarundersökning av marken under västtornets golv för att söka efter gravläggningar i tornkammaren. Sådana gravar har generellt uppfattats som stiftargravar.
Vidare kommer delar av kyrkogården att undersökas med georadar. I första hand är det ytan söder om kyrkan som står i fokus eftersom vi misstänker att det här kan finnas okända gravmonument under jord.
Under våren 2024 hoppas vi kunna genomföra ytterligare en metalldetektoravsökning av åkern mellan borgen och kyrkan.
Hösten 2024 planeras för en undersökning av ytan runt de två stora stolphål som undersöktes 2014. Syftet är att klarlägga om de ingått i en byggnad.
Målet är att under hösten 2024 även undersöka den grav som ligger delvis under västtornets grundmur.
Metod
Metallsökning
Metod för att med metalldetektorer lokalisera metall. Metallsökningarna genomförs av föreningen Historiana tillsammans med medlemmar i Sveriges Metallsökarförening. Ytor mellan kyrkan och biskopsborgen indelas med GPS i rutor om 50x50 meter och avsöks metodiskt med metallsökare.
Utgrävning
Metod som syftar till att genom grävning systematiskt frilägga, kartlägga och beskriva lämningar från förr. Här handlar det om att tidsmässigt sortera alla synliga ”händelser” i form av eldstäder, avfallsgropar, jordlager, gravläggningar m.m. och tolka hur dessa hänger ihop för att förstå vad som hänt på platsen under olika tider. Arkeologiska undersökningar inom projektet genomförs av Västsvensk arkeologi.
Georadarundersökning
Med hjälp av georadar kan man upptäcka/lokalisera samt kartlägga nedgrävda föremål/strukturer och övriga marklager. Platsen för undersökningarna är västtornets golv för att fastställa eventuell förekomst av gravar under golvet, marken i direkt anslutning till kyrkan samt delar av fälten kring Husaby.